prezent

Kujawy to miejsce, w którym przygotowuje się tradycyjnie na kolację wigilijną zupę grzybową, obok innych, znanych również w całej Polsce potraw. Obecnie niestety następuje proces unifikacji, mamy ogólnodostępne media,każdy z nas wie, co jest dla naszego narodu najbardziej charakterystyczne i wszyscy gotujemy podobnie, jednak w większości domów, zwłaszcza tych wielopokoleniowych, znajdujących się na wsi, nadal ludzie trzymają się tradycji i trudno jest im zrezygnować na przykład ze słodkiej kutii, mimo że w większości regionów Polski nie jest to danie, które przygotowuje się powszechnie na kolację wigilijną.

Kujawiacy przygotowują na kolację wigilijną potrawy, które mają w sobie trochę grochy, trochę maku, a także jabłek oraz fasoli czy orzechów. Jak widzimy, wszytko jest raczej na słodko. Podobna pod tym wglądem jest także nieco Lubelszczyzna oraz cała Ukraina – na przykład na Lubelszczyźnie przyrządza się tradycyjnie placki z jabłkami oraz kompot z suszonych jabłek, który jest jednym z najsmaczniejszych napojów, które można podać do obiadu.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *