bombki

Boże Narodzenie w Norwegii

Norwegowie rozpoczynają święta Bożego Narodzenia podczas adwentu. Wtedy właśnie, podobnie jak w Polsce, Norwegowie porządkują cały dom, czyszczą wszystkiego zakątki, pieką ciasteczka i gotują mięso, polują w lasach na zwierzynę na Wigilię. Mało kto z nas wie, że w starej Polsce bardzo rzadko pojawiały się na stołach ryby, ze względu na to, że gospodarze stawiali sobie za cel kiedyś jedzenie podczas wigilijnej kolacji tylko tego, co można było zebrać z własnych plonów, co uradziła ziemia wokół domu.

Ryby nie były wszędzie dostępne łatwo , dlatego tez przez długie wieki na polskich stołach ryby pojawiały się jedynie w tych bogatszych dworkach i chatach chłopskich, na przykład u szewców, czy rzemieślników, którzy wiedli prym w wioskach,byli najważniejszymi postaciami, podobnie jak nauczyciele, przez co mieli więcej środków finansowych. Norwegowie pod tym względem niewiele różnią się od nas – tam również wikingowie mieli swoje chaty, jednakże w Norwegii wszyscy mają wspaniały dostęp do najzdrowszych ryb świata.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *